Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Kuorolauluharrastus isän perintönä

Julkaistu 06.09.2017

Viime aikoina on julkaistu runsaasti erilaisia tutkimuksia kuorolaulun parantavasta voimasta. Kuorossa laulamisen on todettu edistävän terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Yhdessä laulamisen on todettu olevan myös erinomaista aivojumppaa. Ja kuin bonuksena kaikelle tälle tulevat ne lukuisat, pysyvät ihmissuhteet, jotka kuoroon kuuluminen synnyttää.

Allekirjoittaneelle kuorolaulusta tuli harrastus jokseenkin itsestään selvyytenä. Jo pikkutyttönä tuli kuljettua isän mukana viikoittaisissa harjoituksissa ja kun ikää oli riittävästi, kuoron riveihin liittyminen tapahtui kuin luonnostaan. Yhdessä Nina serkun kanssa annettu koelaulu kuoronjohtaja - isälle kesällä 1975, ei ihmeemmin tainnut jännittää.  Kuoron historiikki kertoo, että ensimmäinen virallinen konserttini oli komiasti heti ”isolla kirkolla”, kun kuoro konsertoi yhdessä Mauno Blomqvistin ja Jukka Linkolan orkesterin kanssa Helsingin kaupunginteatterissa.

Tänä syksynä kuorolauluharrastukseni ”täytti” 40 – vuotta. Noihin vuosiin on mahtunut paljon ja monenlaista. Päällimmäisenä juuri nyt, kun on minun vuoroni tätä blogia kirjoittaa, on hiukan hämmentävänäkin tunne siitä, kuinka koukuttavaa tämä touhu edelleenkin on! Torstai on harkkapäivä ja se ilta kalenterissa on tiukasti varattu kuorolle ja kuorokavereille.

Kuorokaverit ovatkin laulamisen innon ohella se yksi suuri tekijä siihen, että tähän on jäänyt koukkuun. Kuorolaisista on monista tullut hyviä ystäviä, joiden kanssa viihdytään vapaallakin. Meikäläisellä hoituu perhesuhteiden hoitokin näppärästi, kun siskon kanssa on takuuvarmat treffit, kerran viikossa kuoron rivistössä Onpa meillä altoissa jalostettu tämä yhteisöllisyys niinkin pitkälle, että osalla meistä on sama ”lääkitys”. Ei haittaa, jos pilleripurkissa pohja häämöttää, kilauta kaverille! Hyviä fiiliksiä synnyttää myös tunne siitä, kun uuden laulun alkuun haastavalta tuntuva stemma on yhdessä otettu haltuun. Vertaisryhmässä oppiminen toimii todistettavasti myös aikuisilla, ei vain pienillä lapsilla. Rikastuttavaa on näiden vuosien aikana ollut myös se, että olet saanut tehdä musiikkia ja harrastaa yhdessä hyvin eri-ikäisten ihmisten kanssa.

Laulamisen lisäksi kuorossa saa halutessaan puuhata monenmoista. Toimiva yhteisö tarvitsee avukseen puuhaihmisiä hallintoon ja erilaisiin toimikuntiin. Minullakin on tällä hetkellä ilo toimia kuoron ohjelmatoimikunnassa, joka valitsee ohjelmistoa esityksiimme kuoron lähes 600:n nuotin kokoelmasta. Kaikki yhteisen hyvän eteen tehtävät hommat, eivät kuitenkaan ole pelkästään sitä virallista puurtamista. Vuosien varrella on kuorossa saanut testata näyttelijän taitojaan, on meillä kokeiltu tankotanssia ja äijien keppijumppaakin hyvällä menestyksellä. Muotinäytöksiäkin on annettu pilke silmäkulmassa ihan ulkomailla asti! Ja kun harrastus on itselle tärkeä, taipuu sitä pakosta niihin inhokki hommiinkin, kuten allekirjoittanut leipomiseen!

Olen monesti miettinyt, että ilman tätä harrastusta, olisi moni kuoron reissuilla ja keikoilla tutuksi tullut paikka jäänyt näkemättä. Ilman ”viihdelaulajuutta” olisin tuskin esiintynyt Bonnin liittopäiväpresidentille, laulanut kalkkitehtaassa Wülfrathissa tai nosturitehtaassa tai sairaalan kuntoutusosastolla Rzhevissä. Konsertti floridalaisessa vanhainkodissa, esiintymiset Düsseldorfin puutarhamessuilla sekä 1600 kuulijalle Kölnin tuomikirkon ekumeenisessa messussa, ovat myös mahdollistuneet tämän harrastuksen kautta. Pohjanmaalla on poikettu Ilmajoen musiikkijuhlilla ja telkkarissa käytiin porukalla mm. Bumtsi bum – ohjelman nauhoituksissa. Toki on todettava, että vaikka matkailu avartaakin, esiintymiset ja konsertit kotiseudulla, ovat ihan yhtä tärkeitä ja mieliinpainuvia.

Salon Viihdelaulajilla on oma ”tunnari”, kummisetäni Ralf Säteen säveltämä ja sanoittama ”Laulu voipi parantaa”. Tällä laululla on useasti käynnistetty kuoron konsertteja ja muita tapahtumia. Kyseisen laulun tekstin oikeellisuudesta on ainakin allekirjoittanut, intohimoinen kuorolaulaja, täysin vakuuttunut!

”Laulu voipi parantaa, monta haavaa katkeraa.

Soitto surut suuretkin, usein unhoon saa.”

 

Kiinnostaako kuorolaulu?

KIINNOSTAAKO KUOROLAULU?

Nyt on loistava aika liittyä porukkaan, uuden ohjelmiston harjoittelu on juuri aloitettu ja laululeirillä parin viikon päästä on oiva hetki päästä tutustumaan porukkaan syvemminkin kuorolaulun ja harjoittelun merkeissä!

TULE MUKAAN!  

 SVL@salonviihdelaulajat.fi tai p. 0405149569 /puheenjohtaja Terhi Palin

 

 

 

  

Salon Viihdelaulajat on neliääninen sekakuoro,
jossa on noin 30 laulajaa – kaikki salonseutulaisia laulun harrastajia. 

Salon Viihdelaulajat on Suomen vanhin viihdekuoro.

Kuoro vietti 50-vuotisjuhlaansa syksyllä 2014.

Salon Viihdelaulajat harjoittelee torstaisin klo 18.30─20.30

Alhaisten koululla Salossa.  

HALUATKO MUKAAN? Ilmoittaudu koelauluun täältä

Kuoroa on johtanut vuodesta 2011 lähtien Roope Pelo.

 

 

 Tietosuojahuomio

Tämä sivusto käyttää keksejä tallentaakseen sivustoon liittyvää tietoa koneellesi.

Hyväksytkö tämän?