Seuraavaksi laulaa radion kamarikuoro, johtajanaan Mikko von Deringer: kuuluttaa Carl-Erik Creutz’in miellyttävä ääni. Eletään 1950-luvun loppua.

Kuoro lauloi ja minä kuulin lauluissa monenlaisia ääniä, jotka miellyttivät korvaani. En silloin muuta ymmärtänyt kuorolaulusta. Silloin, 1950-luvulla kylvettiin tulevan kuoroharrastukseni siemenet.

Varsinainen kuoroharrastukseni alkoi 1960- luvun lopussa, kun pääsin Loimaan kansanopistoon opiskelemaan. Opistossa oli musiikinopettajana kanttori, joka oli innokas kuoroihminen. Tellervo-kanttorin johdolla aloin ymmärtää jotain kuorolaulusta. Opistolla oli noin 40 laulajan kuoro, pikkukuoro ja trio. Näissä kaikissa ryhmissä lauloin ja viihdyin laulua harrastavassa porukassa. Opiskelujen jälkeen vierähti seitsemän vuotta Loimaan kirkkokuorossa.

Elämä johdatti tieni Saloon lokakuussa 1978. Tiesin, että täällä on maineikas kuoro, Salon Viihdelaulajat. Olin kuuntelemassa kuoron 15-vuotis juhlakonserttia. Pidin kuulemastani ja päätin pyrkiä kuoron riveihin. Otin yhteyttä silloiseen kuoron johtajaan Matti Blomqvistiin ja sovimme koelaulusta. Sydän pamppaillen menin koelauluun. Johtaja antoi ääniä pianosta. Minä lauloin ne parhaani mukaan perässä. Yksi nuotti meni niin pieleen, että johtaja sanoi: ”ei tommosta nuottia olekaan”. Lopuksi lauloin lapin äidin kehtolaulun. Kai onnistuin koelaulussa, kun lopuksi Matti hyväksyi minut kuoron jäseneksi. Minut laitettiin ykkösalttojen porukkaan.

Kuorolaulu on vaatinut paljon aikaa ja vaivannäköä harjoituksineen ja esiintymisineen. Konsertit ovat aina, vuodesta vuoteen yhtä jännittävä ja kutkuttava tilanne. Olen saanut elää kuoron parissa monet elämän kirjoon sisältyvät asiat. Hääni, lasten syntymän ja kasvamisen. Myös surua on mahtunut tähän melkein 40 vuoteen, jonka olen kuorossa ollut. Kuorolaulu ja ystävät siellä ovat olleet merkittävä osa tätä elämän kaarta.

Nyt on toukokuu 2018. On aika lopettaa kuorolaulun harrastaminen, en kuitenkaan lopeta laulamista. 50 vuotta on vierähtänyt kuorolaulun parissa. Joten… Pistän skitan koteloon, sulkeudun sun suosioon ja lopetan.