Tähän blogikirjoitukseen sain inspiraation tenorimme Kari Paanasen Ylelle toimittaman nettiartikkelin luettuani. Artikkelissa kerrottiin miten musiikkia käytetään Alzheimerin taudin tukena. Älä huolestu, minulla ei ole todettu muistisairautta mutta siihenkin kannattaa varautua. Lempimusiikin kirjaamisesta voi olla hyötyä, jos sairastun muistisairauteen. Uskon vahvasti, että lempimusiikkini pitää minut hyväntuulisena ja yhteistyökykyisenä. Minun hoitaminen tulee olemaan helpompaa, kun hoitotilanteissa kuulen mieluisia säveliä. Musiikkiin liittyy minulla sadoittain mukavia muistoja elämäni varrelta.

Päätinpä siis tarkastella Salon Viihdelaulajien ohjelmistoluetteloa artikkelissa suositellun musiikkitestamentin näkökulmasta. Olen laulanut kuorossa vuosikymmeniä ja ohjelmistoluettelossamme on tänä päivänä yli 600 kuorosovitusta. Toki niitä kaikkia en ole laulanut mutta ehkäpä kuitenkin noin 500 laulua on tullut tutuksi. Joitakin laulettu useamman kertaan ja joitakin vain yhden konsertin tai esiintymisen verran.

Mitkä kymmenen laulua Salon Viihdelaulajien nuottikokoelmista siis päätyvät musiikkitestamenttiini ja miksi? Edetäänpä asiassa aakkosjärjestyksessä, koska tärkeysjärjestykseen en osaa niitä laittaa.

Besame Muchon haluan kuulla laulettuna. Se tuo mieleeni kuorolla olevan 8-äänikertaisen, haasteellisen sovituksen, jonka olen itse kuullut kuoron esittävän joskus 1960-luvulla. Kerrassaan hienoja ja vaativia sävelkulkuja täynnä oleva laulu!

Salolainen dir.mus. Veli Kotilainen sävelsi Aale Tynnin runoihin lauluja ja kuoro sai niitä esitettäväkseen. Onneksi Hämmennys tuli myös levytettyä, niin sen voin kuulla oman kuoron esittämänä. Pidän kovasti sen laulun tunnelmasta.

Jotain perin suomalaista on myös kuultava. Suomalainen kansanlaulu Iltalaulu oli isäni lempilaulu. Se on siksi hyvä valinta testamenttiini. Sitä kuoro on esittänyt a capellana varmaan jokaisella ulkomaan matkallaan. Matkoihin liittyy mukavia tapahtumia ja muistoja.

Ensin oli kuorosovitus ja sitten perustettiin kuoro, joka lumoutui hitaasta valssista Lumous. Näin siinä kävi ja tätä laulua on esitetty monissa juhlakonserteissa. Tämän tulkinnan haluan kuulla kuoron cd:ltä, jotta voin mukana laulaa tai hyräillä alttostemmaa.

Henry Mancinin Moon river on kerrassaan ihana. Itse olen tainnut kertaalleen laulaa tämän laulun mutta se on hieno, tunnelmakuvia luova teos, jota kuunnellessa voin muistella kesäisiä kuunsiltoja järvellä.

Nothing else matters on Metallican biisi, jonka kuorolle sovitti Vuoriston Juha inspiroiduttuaan bändin konsertissa. Tämän tulen varmasti muistamaan, koska se osoitti minulle, että hevikin voi olla herkkää.

Ralf Säteen teos Revontulet räjäyttää mielikuvat suomalaiseen talveen. Tämäkin laulu pitää saada kuulla kuoron äänitteeltä, koska sitä tuskin on mikään muu kuoro koskaan esittänyt.

Iltaisin minulle voisi soittaa Tapio Rautavaaran Sinisen unen. Se oli pieni ep-äänilevy, jonka sain lapsena joululahjaksi. Mukava muisto lapsuuden jouluista tuudittaisi minut levolliseen uneen.

Uralin pihlajan voi esittää kuka vain ja minä laulan mukana melodiaa ihan kuin niinä harvoina kertoina, kun olen karaokea julkisesti uskaltautunut laulamaan.

Muistathan tehdä musiikkitestamenttisi! Niin ja se kymmenes laulu… Se on se, jota niin usein on tullut laulettua… mikä se nyt olikaan… se… ”elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa…”

Mia Blomqvist