Siitä on paljon aikaa kun äiti päätti että lapsen on saatava hyvä harrastus ja raahasi minut viulutunneille. Olin seitsemän vuotias enkä välttämättä osannut arvostaa hänen intoaan. Myöhemmin viulu vaihtui alttoviuluun mutta mielessä poltteli kitara. Viulun kautta tulivat kuitenkin tutuiksi nuotit sekä musiikin teoria. Myös yhteissoitto muiden kanssa kansakoulujen jousiorkestereissa oli hyvää valmennusta tulevaa varten.

16 vuotiaana päätin kuitenkin, että liika on liikaa ja hankin sähköbasson. Halusin soittaa rokkia. Olin myös opetellut säestämään lauluani kitaralla ja niin minusta tuli laulava basisti rokkibändeihin.

Samaan aikaan olin myös liittynyt TTY:n soittokuntaan ensin isorummun soittajaksi lähinnä marssikeikoille ja myöhemmin siirryin tuubaan. Jostain syystä matalat äänet ovat aina kiehtoneet minua. Soittokuntaan perustettiin Swing band soittamaan kevyempää musiikkia ja siellä minun käteeni annettiin kontrabasso periaatteella tulos tai ulos. Soitin sitä useamman vuoden. Swing bandin kanssa käytiin keikoilla monessa eri ympäristössä ja etenkin pubeissa pääsi lähelle yleisöä mikä antoi soittamiseen aivan oman fiiliksensä.

Soittokunta soitti yleensä isommissa tilaisuuksissa tai marsseilla missä yhteys yleisöön ei välttämättä ollut kovin läheinen. Marssisoittoon liittyy kuitenkin yksi uskomattomimmista tapahtumista joka minulle on keikoilla sattunut. Soitin isorumpua ja kesken soittamisen lenkki jolla rumpunuija oli kiinni ranteessani, katkesi. Nuija lähti lentoon kesken lyönnin ja osui etumaisena soittavaa ykkösklarinetistia päähän. Koko muu soittokunta oli seota tästä, mutta minä kävelin eteenpäin ja tullessani maassa olevan nuijan kohdalle poimin sen kylmän rauhallisesti ylös, ja jatkoin soittamista kuin mitään ei olisi tapahtunut. Klarinetisti kyllä murisi jotain jälkeenpäin.

Rokkibändien kanssa jatkoin soittamista ja laulamista, välillä yksin, välillä jaetulla vastuulla toisten kanssa. Lauloin esim. englanninkieliset kappaleet kun kitaristi lauloi suomenkieliset. Kerran kuitenkin tunaroin ja jouduin laulamaan humpat ja valssit kun kitaristi ehti kieltäytymään niistä ennen minua. Toisaalta keikoilla soitetaan sitä mitä asiakas haluaa.

Miksi sitten kuoroon. Erilaisilla bändiviritelmillä on tapana olla aktiivisuudeltaan vaihtelevia ja ohjelmistot nousivat aika-ajoin kiistakysymyksiksi. Niinpä taas yhden kokoonpanon lopetettua luin Salkkarista, että viihdelaulajat hakevat uusia laulajia. Tämä tapahtui 12 pistettä keikan jälkeen. Vaimoni oli jo aikaisemmin kehottanut minua liittymään kuoroon, mutta en kokenut olevani valmis siihen enkä halunnut sitoa itseäni tiukkoihin aikatauluihin. Nyt katsoin kuitenkin, että olen valmis, jos minut vain hyväksyttäisiin mukaan. Niinpä otin yhteyttä Miaan (silloinen puheenjohtaja) ja kysyin mitä vaatimuksia heillä on uusille laulajille. Minulle kerrottiin, että kuoronjohtaja Roope pitää koelaulun ja tekee päätöksen sen perusteella. Laulun sai valita itse. En halunnut mennä yli siitä mistä aita on matalin vaan halusin valita jonkin hieman haastavamman kappaleen jossa olisi vaihtelevia äänenkorkeuksia ja hieman nyansseja ja päädyin kappaleeseen Pohjolan yö elokuvasta Salakuljettajan laulu. Harjoittelin kappaletta kotona ankarasti ja koelaulun jälkeen Roope kysyi ”Haluatko jäädä heti harjoituksiin”. Hieman jännitti, mutta sen takiahan olin koelauluun tullut, että kuoroon pääsisin, joten jäin. Minulta myös kysyttiin, että oletko laulanut ennen kuorossa. Vastasin ensin kieltävästi, mutta sitten muistin, että lukioaikana lauloin. Tapahtumasta oli vain kulunut niin monta vuosikymmentä, että se oli jo unohtunut.

Mitä kuorolaulu on minulle antanut. En kuvitellutkaan sitä helpoksi, mutta neliääninen laulu, joka jakaantuu vielä ääniryhmien sisällä pakottaa harjoittelemaan myös kotona sekä keskittymään huolellisesti yhteisharjoituksissa. Tämän ansiosta olen joutunut palauttamaan mieleen sekä musiikin teoriaa että nuoteista soittamista mikä on pelkästään hyvä asia.

Hienoa kuorossa on yhteisöllisyys, toisista huolehtiminen ja kannustus. Siellä ei lytätä toista vaan autetaan ja neuvotaan. Meillä on myös erinomaisen kuoronjohtaja, joka osaa hakea laulajista heidän parhaat puolensa ja saa laulajat ylittämään itsensä. Hänellä on selkeä näkemys miltä kuoron pitää kuulostaa ja sen hän kykenee saamaan meistä ulos.

Kovan harjoittelun jälkeen on hienoa päästä esiintymään ja tällöin pyrimme tietysti tarjoamaan yleisölle parastamme. Arvostelut ovat olleet kehuvia mikä auttaa pääsemään aina parempiin suorituksiin. Kun yleisö on mukana, niin itsekin kykenee eläytymään paremmin. Joskus tosin pelkään, että saan huomautuksen liiallisesta eläytymisestä, kun heilun paikallani musiikin mukana.

Olen myös huomannut, että nykyisin kuuntelen kuorolauluja eri korvalla kuin ennen ja pyrin analysoimaan tarkemmin, miten jokin laulu esitetään. Kaiken kaikkiaan olen kokenut, että olen löytänyt hyvän ja palkitsevan harrastuksen.